Wednesday, October 24, 2012

Rein de Graaff viert zijn 70ste verjaardag

 Rein De Graaff - 70 jaar jong still going strong
Bebop pianist viert zijn 70ste verjaardag met serie concerten met Houston Person

Gefeliciteerd Rein - Keep (it) Swinging
Hans Koert


Rein De Graaff's 70th Birthday Party (English) - Rein de Graaff viert zijn 70ste verjaardag (Nederlands)

Rein de Graaff – jazzpianist, componist en producer viert vandaag zijn 70ste verjaardag.  Geboren in Groningen, op 24 oktober 1942 – opgegroeid in Veendam – kwam Rein al vroeg met de jazz in aanraking, dankzij een stapel 78-toerenplaten die zijn grootvader na de oorlog gekocht had om af te spelen op hun nieuwe grammofoon.  Eén van die platen was het nummer Skyliner opgenomen in 1944 door het orkest van Charlie Barnet. Het nummer inspireerde om het na te spelen op een plastic speelgoedsaxofoon en later op de mondharmonica, een echte Hohner, die hij van zijn oma gekregen had. Begin jaren vijftig kwam er een piano in huis en hier speelde Rein boogie woogie’s op geïnspireerd door Winifred Atwell. Zijn eerste plaatje dat hij in Groningen kocht was After School Blues van Sugar Chile Robinson, het wonderkind dat in die dagen heel populair was, maar waar later niemand ooit meer iets van gehoord heeft.

Als tiener kwam hij terecht in het schoolorkest van het Winkler Prins Lyceum en zijn eerste openbare  concert moet een schoolavond in het Parkhotel in Hoogezand geweest zijn waar ze hun Dixieland muziek speelden – toentertijd heel populair onder de schooljeugd. Pete Felleman, gastheer en samensteller van het radioprogramma Swing and Sweet from 52nd Street boorde weer een andere soort, modernere jazzmuziek aan, gespeeld door legenden als  Benny Carter, Johnny Hodges en … Charlie Parker.  In 1958 kocht Rein zijn eerste bebopplaatje, een Pathé EP-tje van het Dizzy Gillespie All-Stars Quintet, waarop Charlie Parker meespeelde.

 Rein de Graaff (foto: Hans Koert)

Eenmaal geslaagd voor de HBS, kon hij terecht bij een Duits orkestje, genaamd Mister Adams Jazzopators, een band, die traditionele jazz speelde, maar ook wel wat moderner, dat toen als mainstream bekend stond. Toch werd Rein geen full-professional muzikant – hij ging de handel in, maar reisde vaak naar de VS waarbij hij in contact kwam met al die grote namen, waarvan hij vroeger alleen maar van kon dromen en met wie hij optrad, zoals Sonny Stitt, Dexter Gordon, Clark Terry, Art Blakey, Lee Morgan en nog vele vele anderen, sommigen nu (bijna compleet) vergeten.

 Rein De Graaff en Dick Vennik (foto: Koos Serierse) (bron: Timeless lp Rein De Graaff-Dick Vennik Quartet - Modal Soul)( 1977)

In 1964 richtte hij, samen met saxofonist Dick Vennik het Rein de Graaff-Dick Vennik Quartet op en begin jaren zeventig zijn eigen Rein de Graaff Trio met Eric Ineke, die al meer dan 50 jaar zijn vaste time keeper op slagwerk is en Henk Haverhoek, later Koos Serierse en Marius Beets op bas.
   
 Frank Morgan, één van die (bijna) vergeten jazzmuzikanten - een paar weken na zijn optreden met Rein, overleed hij. ( foto: Hans Koert)

Met dit trio organiseerde hij korte tournees langs Nederlandse en Belgische podia met namen als Stoomcursus Bebop of The Sound of The Wide Open Spaces of Trombone by Three met legendarische bebop muzikanten als Johnny Griffin, Charles McPherson, Curtis Fuller, Gary Foster, Houston Person, Pete Christlieb, Herb Geller en nog vele anderen. Zo herinner ik me het emotionele concert met altsaxofonist Frank Morgan, die een paar weken later overleed.

 
 Sam Most (foto: Hans Koert)

Afgelopen jaar speelde Rein met zijn mannen ( Eric Ineke op slagwerk en Marius Beets op  bas) met de legendarische fluitspeler Sam Most, nu in de tachtig, voor een serie optredens. Onlangs bracht Timeless een cd uit met de muziek van die optredens, vastgelegd in Zeist, november 2011: The Rein de Graaff Trio meets Sam Most – Indian Summer.

  The Rein de Graaff Trio meets Sam Most - Indian Summer ( Timeless CDSJP485) ( originele hoes in kleur)

 Er staan tien nummers op met bekende en minder bekende bebopstandards, Ghost of a Chance, Alone Together, What a Difference a Day Made, Rollins’ Oleo en het zelden gespeelde Buzzy gecomponeerd door Charlie Parker en in mei 1947 vastgelegd op een Savoy 78-toerenplaat.

 Sam Most ( foto: Hans Koert)

Sam Most werd bekend in de jaren vijftig met zijn uitvoering van Undercurrent Blues, met zijn sextet ( waarin o.a. Dick Hyman piano speelde en Chuck Wayne gitaar) (  New York City - januari 1953) dat de geschiedenis in zou gaan als het eerste nummer waarop een fluitist bebop speelde .... When I started playing jazz on flute, vertelde Herbie Mann in het bijbehorende boekje van de cd Indian Summer: there was only one record out: Sam Most's Undercurrent Blues. De foto’s van Sam Most zijn tijdens het concert, november 2011 in de DJS (Dordtse Jazz Societeit) gemaakt.  

Houston Person ( foto: Hans Koert)

Ter gelegenheid van Rein’s 70ste verjaardag heeft hij een aantal optredens geboekt met de legendarische Boss Tenor Houston Person. Rein speelde al eerder met Houston Person in het seizoen 1992-1993, een serie programma’s gewijd aan zangeres Billie Holiday, A Song for Lady Day, met jazzzangeres Etta Jones en in  februari 1998 kwam hij terug met David Fathead Newman in een serie optredens getiteld Boss Tenors.

Rein de Graaff ( foto: Hans Koert)

Rein de Graaff’s 70ste verjaardag wordt met zijn fans gevierd gedurende een korte tournees van tien dagen, waarbij hij begeleid wordt door een aantal Nederlandse gasten ( alleen in Groningen en Amsterdam) en eerder genoemde legende Houston Person.

Rein de Graaff Trio + Houston Person
November 2012
 Donderdag 1 November: Oosterpoort – Groningen (met gastspelers: Benjamin Herman – Martijn van Iterson, trompettist Ellister en zangeres Silvia Droste)
Vrijdag de 2de = Heerde – Jazzfestival
Zaterdag de 3de: Dordtse Jazz Societeit – Dordrecht
Zondag de 4de: Leiden – De Burcht 
Dinsdag de 6de: Den Haag – Koornhuis (masterclass)
 Woensdag de 7de: Deventer: Bouwkunde
Donderdag de 8ste: Amsterdam: Bimhuis (met gastspelers: Benjamin Herman – Martijn van Iterson, trompettist Ellister en zangeres Silvia Droste)
Zaterdag de 10de: Edam – Strandbad restaurant.


Rein’s biografie is getiteld: Belevenissen in Bebop – Rein de Graaff – Jazzpianist geschreven door Coen de Jonge. (1996)

Het album The Rein De Graaff Trio meets Sam Most kan besteld worden via Timeless

Als je Rein persoonlijk wilt feliciteren dan kan dat via keepswinging@live.nl - ik stuur de berichten door. 
Hans Koert
keepswinging@live.nl
Volg de Keep (it) Swinging blog via Facebook of vraag haar gratis nieuwsbrief.

 Het Nederlands Jazz Archief maakt zware tijden door. De bezuinigingen door de regering leiden er toe dat het Nederlands Jazzarchief gesloten zal gaan worden en dat mag natuurlijk niet gebeuren. De Keep (it) Swinging blog is van mening dat het archief ( en het informatieve kwartaalblad het Jazz Bulletin) bewaard en toegankelijk moet blijven om het verhaal van de Nederlandse jazz te kunnen blijven vertellen aan de generaties na ons. Keep (it) Swinging heeft zich aangemeld als Vriend van het Nederlands Jazz Archief. Het zou mooi zijn als u het voorbeeld volgde en ook het Nederlands Jazzarchief steunde. .........


Rein De Graaff, gevierd jazzpianist, begeleidt al decennialang met zijn trio vergeten of bijna vergeten Amerikaanse jazzmusici. Vandaag wordt hij zeventig en dit viert hij met een serie concerten met de Amerikaanse Boss Tenor Houston Person.  Rein de Graaff - 70 jaar jong en still going strong ...... Keep (it) Swinging Rein.
  
Retrospect
Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

No comments:

Post a Comment