Monday, May 28, 2012

The Dutch Swing College Band opent International Jazzfestival Middelburg 2012


 Hier kan ik wel 24 uur per dag naar luisterengehoord )
 Newport 1958 herleeft op Middelburg's historisch marktplein.
 Hans Koert


Het doet denken aan Newport 1958, dat model stond voor de film Jazz on a Summer's Day van  Bert Stern: goeie muziek - zon - een drankje - een terras - zonnebrillen en petjes: alle ingrediënten voor een geslaagd festival. De markt in Middelburg blijkt op zaterdagmiddag 26 mei 2012 the place to be voor heel veel mensen. De muziek, waarmee het festival geopend werd, past prima in het tijdsbeeld van 1958, want in de jaren vijftig was de Dutch Swing College Band één van de populairste bands van ons land.
The Dutch Swing College Band anno 2012 op de markt van Middelburg: v.l.n.r.: Maurits Woudenberg - Ton van Bergeijk - Keesjan Hoogeboom - Onno de Bruijn - Adrie Braat - Bob Kaper en Frits Kaatee (foto: Hans Koert)
 De Dutch Swing College Band vierde twee jaar geleden haar 65ste verjaardag - een leeftijd die toen nog gold als de datum waarop je AOW kreeg, de start van een fase in het leven waarop je mag gaan genieten van je welverdiende pensioen ....... maar niet voor de Dutch Swing College Band - zij spelen gewoon door.
Ridder Bob Kaper, sinds 1990 muzikaal leider van de Dutch Swing College Band (foto Hans Koert) 
Muzikaal leider van de band is Bob Kaper ( klarinet en altsax), die sinds het overlijden van Peter Schilperoort in 1990 het stokje overnam. Frits Katee bespeelt allerlei saxofoons, van de grote baritonsaxofoon tot alt, tenor en sopraan, de babysax, die door zijn geringe formaat uit de speelgoedzaak ontsnapt lijkt. Keesjan Hoogeboom (trompet) en Maurits Woudenberg ( trombone) zijn de jonkies in de band en bespelen het koper, al waarschuwde Bob Kaper voor mogelijke danspasjes, die de trompettist op zijn repertoire schijnt te hebben  - ik heb ze niet gezien of het zouden de wat onverwachte bewegingen vanwege de ongemakkelijk wiebelende podiumplanken moeten zijn geweest ....
De blazerssectie: Maurits Woudenberg - Keesjan Hoogeboom en Bob Benny Goodman Kaper (foto: Hans Koert)
De ritmesectie van de Dutch Swing College Band bestaat uit Ton van Bergeyk, die nu acht jaar bij de band speelt en die daarvoor o.a. speelde in bands als The Gangbusters, Boulevard of Broken Dreams, The Beau Hunks en de Izzies .... Dat hij vroeger  ook wel bekend stond als de Dutch Wizard of the Guitar en geweldig goed fingerpicking guitar speelde, is een goed bewaard  geheim, dat hij liever niet etaleert.....  Adrie Braat lijkt door zijn lengte geschapen om bas te spelen en dat doet hij dan ook met veel verve en, last but not least, slagwerker Onno de Bruijn, afkomstig uit Breda, die, volgens Bob Kaper, alle cafe's van Middelburg van binnen en van buiten kent ......
 Nestor Frits Kaatee op de babysax (foto: Hans Koert)
De band speelde voor het eerst in het openbaar op 5 mei 1945 als een amateur studentengroepje en verklankte de herwonnen vrijheid - De swingmuziek die ze speelden herinerde aan de tijden toen Nederland nog niet onder de voet gelopen was door de Nazi's - Het legde de band geen windeieren. Ze groeiden uit tot de meest populaire dixieland - swingband van de Nederlandse jazz scene uit de tweede helft van de Twintigste Eeuw.
The Dutch Wizard of the Guitar: Ton van Bergeijk (foto: Hans Koert)
Wie de eerste opnamen ( eind 1945 als The Orchestra of the Dutch Swing College) vergelijkt met de muziek die de band anno 2012 op markt van Middelburg speelde, zal zeker verschil horen: van (gedateerde) dixieland tot een uitgebalanceerd swingorkest, waarin vele muzikale invloeden en vakmanschap, na 67 jaar, een herkenbare eigen stijl hebben opgeleverd. Veel mensen die afkomen op de "naam" gaan op zoek naar wat ze nog terug vinden van vroeger in de muziek, die gespeeld wordt. Voor mij was de Dutch Swing College Band de eerste kennismaking met het fenomeen Jazz. Wie in de jaren zestig op de middelbare school zat werd één of twee keer per jaar onderworpen aan een zgn. Schoolconcert, soms in de hal van de school - soms, bijvoorbeeld, in de Prinse ( Prins van Oranje) in Goes.
 Frits Kaatee op tenorsax (foto: Hans Koert)
Ik herinner me een drietal van die verplichte ( Moet je, was steeds onze vraag?) concerten 1. Thom Kelling 2. Trio Pim Jacobs en 3. de Dutch Swing College Band met Peter Schilperoort als leider op rieten en Arie Ligthart op banjo en gitaar. Groot was (voor mij) de teleurstelling, herinner ik me, dat Peter Schilderoort er niet bij was - een jonge klarinettist Bob Kaper viel in. Ik herinner het me nog goed, vertelde Bob me zaterdag, Herfst 1966 - Het was één van de eerste keren dat ik in mocht vallen voor Peter, als hij ziek was. De rest van de namen ontgingen me, maar het gebeuren, de muziek, het feit dat ik deze mensen, die ik alleen kende van de zwart-wit televisie uitzendingen op de zaterdagavond voor het eerst echt zag ......  maakte grote indruk op me.
Eén van de hits van de Dutch Swing College: juni 1959 (hoes verzameling Hans Koert)
Natuurlijk wilden we allemaal weg glippen en er werden plannen gesmeed om voortijdig de zaal ( en het gezag van de leraren) te verlaten ....... ( Geen daden maar woorden echter ..). Toen me als 18-jarige de geïmproviseerde muziek, ook wel door de sceptici Piep-Knars-Knor muziek genoemd,  ging interesseren, met concerten, georganiseerd door Nieuwe Muziek in Middelburg en Goes, met de ICP (Instant Composers Pool), Han Bennink ( leuk - hij speelt op het abdijplein), Willem Breuker en Theo Loevendie, verdween de Dutch Swing College tijdelijk uit beeld. Pas toen ik de Oude Stijl Jazz muziekscene in Breda ging waarderen groeide er een brede belangstelling voor jazz en jazz-gerelateerde muziek uit de periode 1912 tot 2012 en daar paste de Dutch Swing prima in.
 Adrie Braat, volgens kenners de langste bassist van Europa (foto: Hans Koert)
Ik hoorde ze in mei 1972, toen ook andere muzikale invloeden, zoals bijvoorbeeld de Latijns-Amerikaanse en Braziliaanse ritmen een plek kregen en ze al een aantal jaren als professionals waren gaan spelen. De band bestond toen uit musici als Huub Janssen, Dick Kaart, Henk Bosch van Drakestein ( had hij toen al zo'n Van Zalingenbas?), Bert de Kort, Arie Ligthart, Bob Kaper en Peter Schilderoort.  Van deze groep musici is alleen Bob Kaper nu nog actief in de band, de toen nog jonge klarinettist die de muziek van Benny Goodman adoreerde en uitrolde in de groep ..... en na het overlijden van Peter Schilperoort in 1990 de leiding overnam.
Keesjan Hoogeboom (foto: Hans Koert)
 Het publiek op de markt kreeg, na Way Down Yonder in New Orleans, de herkenningstune, die onlosmakelijk verbonden is aan de DSCB, een groot aantal dixieland standards gepresenteerd van That's a Plenty - Jelly Roll Morton's Wolverine Blues, the South Rampart Street Parade, geen Ice Cream, wat je met dit weer zou verwachten, Claude Luter's Creole Jazz, Heebie Jeebies, bekend geworden door Louis Armstrong's Hot Five ( 1926)  en het onvermijdelijke At The Jazz Band Ball en de Tiger Rag.
Ton van Bergeijk op akoestische gitaar: Waar hoor je dat nog? (foto: Hans Koert)
De compositie van Joep Peeters ( nummer één in een onlangs door Buma/Stemra uitgeschreven compositiewedstrijd voor Europa's langst bestaande Jazzorkest), getiteld Oui Doute Me Ouatte (uitspr: Wie doet me wat?), strooide Caribische klanken uit over de hoofden van het publiek, dat genoot van zon en muziekHier kan ik wel 24 uur naar luisteren, hoorde ik iemand verzuchten, maar die vlieger ging niet op .....  Na twee lange sets maakte de Dutch Swing College Band plaats voor the Tiny Little Big Band, die het podium en de markt overnam als opmaat naar het gebeuren op het Abdijplein, waar een viertal hoofdacts, afgewisseld door jeugdig talent, het festival voortzette.
Newport 1958 in Middelburg - mei 2012. (foto: Hans Koert)
 Een start voor het Zesde Internationale Jazzfestival van Middelburg, waar elke organisator van een muziekfestival alleen maar van kan dromen; zon, aansprekende muziek en veel mensen op de been -  even was de markt in Middelburg voor velen een reis terug in de tijd en the place to be

SlikopdeWeg, de Zeeuwse blog over de Schelderegio en haar bewoners, blikt mijmerend terug en herinnert zich de schoolconcerten in een bijdrage getiteld: Moet je?

Hans Koert
keepswinging@live.nl

Twitter: #keepitswinging Faceboook group Keep (it) Swinging
Vraag de nieuwsbrief

Een strak blauwe lucht - volop zon - goeie muziek en een publiek dat geniet: een betere start kun je een muziekfestival niet wensen. Als een replay van de film Jazz on a Summer's Day heeft het massaal toegestroomde publiek de stoelen van het podium voor het historisch raadhuis van Middelburg bezet, gewapend met zonnebril, hoedje en een verfrissing, om te genieten naar de openingsact van het 6de International Jazzfestival van Middelburg, de Dutch Swing College Band. Deze al meer dan 65-jaar oude band blijkt nog springlevend en stort geroutineerd de ene dixielandklassieker na de andere over de hoofden van haar toehoorders - de organisatie van het drie dagen durende 6de International Jazzfestival van Middelburg had zich geen beter start kunnen wensen (Hans Koert).


Retrospect Keep Swinging (old) Oscar Aleman Choro Music Flexible Records Hit of the Week-Durium Friends of the Keep Swinging blog Keep Swinging Contributions

1 comment:

  1. Thanks, Hans, for this review of DSCB in Middelburg - jazz on a hot summer afternoon! I wish I had been around, but great photos and your written impressions almost brought me there. Thanks again!
    Jo

    ReplyDelete